Rozmiary ptaków – ciekawe informacje

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów gatunkiem ptaka, który jest aktualnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem występującym na obszarze Polski. Jest on mylony niejednokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi, które możemy spotkać aktualnie na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym miejscem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, aktualnie coraz częściej zobaczyć można go również w krajobrazie rolniczym czy też po prostu w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Rozmiar ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają dodatkowo dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie sposób nie napomknąć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest ostro czarny. Czytaj dalej Rozmiary ptaków – ciekawe informacje